Chemiczny smak zupki

vargazs / Pixabay

Co jest w chińskich zupkach ?

Z pewnością wielu z nas bardzo lubi niepowtarzalny, słony smak oraz lekko twardą konsystencję karbowanego makaronu w popularnych „chińskich” zupkach błyskawicznych. Te szybkie dania rozpowszechniły się w naszych kuchniach i dla wielu osób stanowią codzienny posiłek, namiastkę zdrowego dania obiadowego. Czy tak naprawdę zdajemy sobie sprawę co zjadamy, gdy zalewamy giętki makaron wrzątkiem i posypujemy go zawartością kolorowych torebeczek z „dodatkami smakowymi” ?
Makaron w zupkach chińskich jest tak pyszny i wyjątkowy, ponieważ został poddany w fabryce wstępnemu podsmażeniu. Przez to został wręcz „napompowany” szkodliwymi dla naszego organizmu tłuszczami ! Przygotowany jest z wysokooczyszczonej mąki pszennej, przez co posiada wysoki współczynnik glikemiczny – muszą unikać go osoby chore na cukrzycę! W makaronie w chińskich zupach błyskawicznych znajdziemy wiele chemicznych dodatków, takich jak szkodliwy sód, węglan potasu a także liczne fosforany. Warto zastanowić się, czy częste spożywanie tego typu dań jest nam naprawdę potrzebne. Jedno niewielkie opakowanie zupki zawiera większą dawkę soli, niż zalecane dzienne jej spożycie dla dorosłego człowieka !